Het zonnige hart van de Darwintuin – een nieuw ontwerp voor borders 15 en 16

In het midden van de Darwintuin liggen de borders 15 en 16. De Helianten en Persicaria namen een groot deel in beslag en vielen over het pad heen. Om meer verscheidenheid te krijgen in de beplanting en het pad weer vrij te maken was renovatie noodzakelijk. Dit voorjaar zijn de woekeraars teruggedrongen naar hun plek en voor de vrijgekomen ruimte (zo’n 25 m2) mocht ik een nieuw beplantingsplan maken.

De Helianten aan de achterzijde van de borders vormen het uitgangspunt voor het ontwerp. Het is een open ruimte in het midden van de tuin waar de planten veel zon vangen. Alle gekozen planten verdragen zon of halfschaduw en sluiten qua kleur en sfeer aan bij de gele zonnebloemen; zij zijn lichtgeel, roodbruin, oranje, crèmewit. Ik heb gekozen voor klassieke vaste planten als Helenium en Leucanthemum, aangevuld met meer modernere, hedendaagse planten als de Thalictrum en Actaea.  Ook de keuze voor enkele grassen is eigentijds, maar door deze op bescheiden schaal toe te passen blijft het historische karakter van de tuin behouden. Van reeds aanwezige soorten in de tuin heb ik een andere variëteit gekozen (Helenium, Sedum, Sanguisorba). In het ontwerp is een verscheidenheid aan voor- en najaarsbloeiers opgenomen als aanvulling op de zomerbloeiende Helianten; van de in het voorjaar bloeiende bloembollen en Baptisia tot najaarsbloeiers als Actaea en Sanguisorba.

Het borderontwerp is op schaal getekend (1:50) met in de kleur de nieuwe planten. De collage is een ‘artist impression’ en geeft een sfeerbeeld van de gekozen beplanting. De plantenlijst geeft een overzicht van de bloeitijden, hoogte, plantafstanden en karakter van de planten.

Na een presentatie van de plannen aan de tuincoördinatoren konden we aan de slag met bestellen, grondbewerking en aanplant. Het was een geweldig leuk project om aan mee te werken, nu afwachten hoe de planten gaan groeien en bloeien!

Scan bordertekening
Scan plantenlijst
Scan collage
previous arrow
next arrow