Fijne feestdagen en een bloeirijk 2018.

Nieuwsbrief 8

Namens het bestuur wil ik jullie allen, Vrienden en Nieuwsbrieflezers, heel fijne feestdagen toewensen en een heel gelukkig en voorspoedig 2018.

2017: het 1e jaar waarin de Vrienden het beheer van de Bloementuin van Darwin overnamen. Dankzij de vele vrijwilligers en Lynn en Maartje is dat goed gelukt waarvoor onze grote dank. Volgend jaar wordt nog meer een testcase omdat we dan het volle jaar het beheer gaan voeren. Inmiddels hebben we ook de Dag van de Vrijwilligers achter ons die heel geanimeerd verliep in Café Frankendael.

Onze architecte Christina Fuchs heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor het nieuwe tuinhuis dat inmiddels is goedgekeurd door de welstandcommissie. Een belangrijke stap! Zij is nu bezig een kostenberekening te maken zodat we een goed gesprek kunnen hebben met aannemers. In ieder geval gaat het een heel duurzaam tuinhuis worden: een groen dak, zonnepanelen en een composttoilet. Wat het gaat kosten , is voorlopig het geheim van 2018. We hebben goede hoop dat we er met de aanwezige gelden waarvan een belangrijk deel van de Afd. Groen, wel komen. En anders moeten we nieuwe wegen inslaan.

We hebben voor het volgende jaar diverse subsidies aangevraagd en het is fijn te constateren dat onze inspanningen om de Bloementuin van Darwin nieuw leven in te blazen ook door het stadsdeel worden gewaardeerd in de vorm van toekenning van subsidies. Zo is er de subsidie Groen in de buurt waarmee we de voorjaarsbloeiers in de tuin willen aanschaffen, een groen dak op het tuinhuis willen maken, de entree van de tuin mooier willen laten ogen en vooral ook duidelijker en tenslotte de tuin nog aantrekkelijker willen maken voor insecten en wilde bijen.

In de afgelopen drie maanden zijn studenten van de Hogeschool van Hall Larenstein bezig geweest met ons eerst scenario’s voor te houden voor de tuin en daarna te komen met een uitgebreide presentatie (125 blz.!) van het door leden en andere belangstellenden uitgekozen scenario: herstel van de historische tuin in een nieuw jasje. Veel mooie adviezen, zowel voor het park als voor de tuin. Het geeft een mooie richting van ontwikkeling aan waar we ons de komende jaren mee gaan bezighouden. Leuk was ook dat ze de dochter van Hans Warnau hebben opgespoord en degene die het plantontwerp heeft gemaakt van de huidige tuin: Henny Hofman-Kuper. Die gaan we zeker uitnodigen als het tuinhuis geopend wordt volgend jaar. Er zijn al mensen aan het warmlopen voor het geven van workshops en rondleidingen. Bovendien is ook een plan ontwikkeld om meer kunst in de tuin te tonen.

In dit jaar is de tuin langer op de dag en langer in de tijd opengebleven dankzij een select groepje vrijwilligers, die de tuin openen en sluiten. Ook hen zijn wij veel dank verschuldigd.

Laten we er allemaal voor zorgen dat er volgend jaar weer zo’n prachtige bloeiende tuin te zien en te genieten valt, een oase van rust en diversiteit.

Nogmaals voor iedereen een zeer goed 2018!

Namens het bestuur
Sonja Vetter
voorzitter