Instructies voor zaaien en het verzorgen van zaailingen

Zaaien in de volle grond

Het zaaien kan vanaf april tot juni direct in de volle grond ter plekke. (Temperatuur van de aarde moet minstens 10 graden zijn). Maak de grond iets los, verwijder al het onkruid en verbeter arme grond door er een beetje potgrond door te mengen. Strooi de zaadjes uit en druk licht aan, direct water geven. Als de plantjes opkomen is het vaak nodig om te dunnen, elk plantje heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De zaailingen hoeven niet verplant te worden. Blijf regelmatig water geven en verwijder onkruid.

Zaaien in bakjes of kleine potjes

Vanaf februari (temperatuur van de aarde moet tussen de 18 en 21 graden zijn). Het voordeel van zaaien in een bakje is dat je eerder bloeiende planten hebt en de plantjes beter in de gaten kunt houden.

  1. Vul een bakje (met gaatjes in de bodem) met speciale zaaigrond.
  2. Verdeel de zaadjes en strooi regelmatig uit over de zaaigrond, niet te dik zaaien.
  3. Strooi af met een dun laagje zaaigrond of scherp zand.
  4. Plaats het bakje in een schaal met water, zo zuigt de grond zich van onderaf vol met water.

Zaailingen in bakjes verzorgen

Dek het bakje af met een plastic kapje/zakje of zet het in een kamerkasje, zo blijft de luchtvochtigheid hoger. Een warme en lichte plek boven de verwarming is ideaal. Tot de zaadjes kiemen hoef je geen water meer te geven. Binnen een of twee weken staan de plantjes boven de grond. Meestal is een beetje uitdunnen nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, want dat kan funest zijn. Maar te nat is ook niet goed voor de jonge plantjes.

Verspenen

De zaailingen moet een goed wortelstelsel kunnen ontwikkelen, daarvoor is er na enige tijd te weinig ruimte in een zaaibakje. Dat betekent verspenen! Dat wil zeggen dat je de plantjes daarom overzet in een wat groter potje zodra er twee paar blaadjes verschenen zijn. Pak de zaailing voorzichtig vast bij een blaadje (niet bij het steeltje) en maak de wortels los met een stokje. Zet de plant dan over in een met stekgrond gevuld potje. Niet te klein, want de plant zal nu flink gaan groeien. Vanaf half mei buiten in de volle grond uitplanten.