De Bloementuin van Darwin deed voor het eerst mee met de nationale tuinvlindertelling die jaarlijks door de Vlinderstichting wordt georganiseerd. De vlindertelling in de Bloementuin vond plaats op zaterdag 4 augustus tussen 12-14 uur. Ondanks de vakantietijd en ondanks het warme weer waren er gelukkig zo’n 13 vrijwilligers opgekomen, genoeg om het hele tuinoppervlak goed te inventariseren. De tuin was opgedeeld in 15 telvakken van gemiddeld 200 m2. Een teller hield een tuinvak gedurende een half uur in de gaten en noteerde de waargenomen vlinders op een telformulier. Om de vlinders makkelijker te herkennen waren er vlinderkaarten van de Vlinderstichting beschikbaar.
De resultaten van onze telling:
- Klein koolwitje (94)
- Groot koolwitje (36)
- Klein geaderd witje (12)
- Boomblauwtje (9)
- Citroenvlinder (3)
- Gehakkelde aurelia (2)
- Atalanta (1)
- Dagpauwoog (1)
Er werden 8 vlindersoorten gezien en in totaal zijn 158 vlinders geteld, waarvan 90% witjes. De witjes vormden dan ook de top 3 van de Bloementuin van Darwin.
Klein koolwitje wint
Omdat dit de eerste vlindertelling is van de Bloementuin van Darwin, kunnen we de resultaten niet vergelijken met eerdere jaren. Maar afgaand op de landelijke resultaten is dit een heel slecht vlinder jaar: werden er vorig jaar landelijk gemiddeld 15 vlinders per tuin geteld, nu waren dat er maar 8 per tuin. Ook het aantal soorten per tuin is gehalveerd: 3,5 tegenover 7 à 8 soorten in 2017. In de Bloementuin van Darwin werden 8 soorten geteld, maar dat is dan ook geen doorsnee tuin met z’n 3300 m2! Het klein koolwitje was ook landelijk de winnaar, er werden er bijna 17.000 geteld. De landelijke top 10 van 2018 is:
- Klein koolwitje
- Groot koolwitje
- Atalanta
- Kleine vos
- Klein geaderd witje
- Gamma-uil
- Buxusmot
- Boomblauwtje
- Bont zandoogje
- Distelvlinder
Dit was het tiende jaar dat de nationale tuinvlindertelling werd georganiseerd. Volgens de Vlinderstichting zijn er nog nooit zo weinig vlinders in de tuin gezien als dit jaar. Een oorzaak kan het langdurige warme weer zijn, waardoor de vlinders eerder vlogen dan normaal en op het moment van de telling al weg waren. Een andere oorzaak kan de droogte zijn, waardoor bloemen minder nectar produceren. En sommige vlindersoorten zijn misschien weggekropen en komen weer te voorschijn als het minder heet en droog is.
We kunnen vaststellen dat ook in de Bloementuin van Darwin het vlinderbestand met vrijwel alleen maar witjes in 2018 tamelijk eenzijdig was. Maar dat doet niets af aan het plezier dat we met elkaar hadden om op vlinderjacht te gaan en de telresultaten te vergelijken. Er waren vraagtekens over wat meegeteld moest worden, vooral bij de witjes die ervan verdacht werden in groepjes van vak naar vak te vliegen om steeds opnieuw geteld te worden. Het was een geanimeerde bijeenkomst, de tuin lag er prachtig bij, het weer was goed – niet al te heet – en er stonden er lekkere hapjes en koele dranken klaar voor de tellers. Volgend jaar doen we weer mee!
Ook op Oost-Online verscheen er een leuk artikel over onze vlinderteldag!
https://oost-online.nl/vlinders-tellen-in-de-bloementuin-van-darwin/