Adderwortel

Nederlandse naam: Adderwortel

Latijnse naam: Persicaria bistorta

Familie: Duizendknoopfamilie, Polygonaceae

Bloei: mei-juli

Hoogte: 70 cm

Border: 2, 16

Persicaria bisorta behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonaceae) en is ook bekend onder de synoniemen Bistorta amplexicaulis en Polygonum amplexicaule vanwege nieuwe taxonomische bevindingen. De Adderwortel is oorspronkelijk afkomstig uit het Himalaya-gebied en uit Afghanistan tot China. Daar groeit de plant het liefst in vochtige meerjarige weiden en aan bosrijke randen op zonnige locaties. De Nederlandse naam Adderwortel valt te verklaren uit de zeer kronkelige wortelstokken.

Helderroze aren heeft deze vochtminnende vaste plant. Adderwortel is volgens de literatuur goed eetbaar: de bladeren zijn rauw en gekookt zeer smakelijk, met name de jonge, gekookte bladeren als een goede vervanger voor spinazie. De bladeren bevatten veel vitamine A en C. Ook de zaden en de wortelstokken zijn eetbaar.

Synoniemen voor de Adderwortel zijn Addertong, Bloedkruid, Herfstong, Longenkruid, Miltkuid, Naterwortel en Slangenwortel. In de 15e eeuw werd deze plant gebruikt tegen scheurbuik en als bloedstelpend middel.