Nederlandse naam: Bergvenkel
Latijnse naam: Meum athamanticum
Familie: Schermbloemenfamilie, Apiaceae
Bloei: mei-juni
Hoogte: 30-40 cm
Border: 3
Bergvenkel is een overblijvende plant, die behoort tot de schermbloemenfamilie. De soort komt van nature voor in Midden- en West-Europa. De soort is inheems in Wallonië. In het zuiden van Noorwegen is deze ingeburgerd. Bergvenkel is sterk aromatisch. Het is een schitterende, teer aandoende bladplant met fijn lichtgroen varenachtig blad dat bij kneuzing een bijna eetlustopwekkend kruidige geur verspreidt. Het loof en zelfs de wortel zijn dan ook eetbaar. Men zegt dat de zaden sterk naar curry smaken en het verhaal gaat, dat boeren de planten opgroeven om dat de smaak van de melk hierdoor veranderde. De bloemschermen kunnen tot 15 kleine schermpjes bevatten en zijn zacht roomwit van kleur. Het was vroeger uit den boze om Schermbloemigen zoals deze Bergvenkel in de tuin te zetten. Men beschouwde het als onkruid dat in de berm of langs de slootkant thuishoorde. Het is echter een schitterende schermbloemige met zeer geurig ruikende, fijn bladige rozetten, die al vroeg in het jaar boven de grond komen. Het blad zou eventueel goed als vulling in een boeket gebruikt kunnen worden.