Blauwe verbena

Nederlandse naam: Blauwe verbena

Latijnse naam: Verbena hastata

Familie: IJzerhardfamilie, Verbenaceae

Bloei: juni-aug

Hoogte: 100-125 cm

Border: 2, 14, 16

Verbena hastata, ook bekend als Blauwe verbena, Amerikaanse ijzerhard, Blauw ijzerhard, Eenvoudigere vreugde of Moerasverbena, is een meerjarige bloeiende plant in de IJzerhardfamilie (Verbenaceae). Hij groeit in de continentale Verenigde Staten en in een groot deel van Zuid-Canada.

Blauw ijzerhard, bloeit in de periode juni-augustus met violetblauwe, roze of witte opstaande aarvormige bloemen. De plant staat graag op een zonnige plek in de border en hij kan groepsgewijs, of als ‘doorweefplant’ gebruikt worden. Verbena hastata past goed in een paarse themaborder in combinatie met andere soorten vaste planten zoals cultivars van Echinacea (rode zonnehoed), Lythrum (kattenstaart), Monarda(bergamotplant), Phlox (vlambloem), en Persicaria (duizendknoop).

De naam ‘Verbena‘ komt uit het latijn en betekent ‘Heilige tak’ of ‘Heilige kruid’. Hastata betekent ‘speervormig’ en verwijst naar de bloeiwijze. Voor de Nederlandse benaming ‘IJzerhard’ zijn verschillende verklaringen: 1. Het was in de oudheid een tover/offerplant en veelzijdig geneeskruid. 2. Met zijn metaalachtige stengels had het een grote faam als heler van verwondingen met ijzeren wapens. 3. De stengels van deze plant hebben een metaalachtige kleur, zodat je er met een metalen zeis moeilijk door kon komen. 4. Door de kleur van de stengels dacht men dat je metaal nog harder kon maken m.b.v het sap van de stengels. 5. Het kan een vertaling zijn uit het Duits, namelijk Isernkraut. Het woord Is (de eerste twee letters) betekend “hard/taai”, wat iets zegt over de stengels van deze plant.

 Na de bloei de uitgebloeide bloemen afknippen en in de lente de hele plant afknippen, dan kan hij weer opnieuw beginnen.