Canadese akelei

Nederlandse naam: Canadese akelei

Latijnse naam:  Aquilegia Canadensis

Familie: Ranonkelfamilie, Ranunculaceae

Bloei:  april-juni

Hoogte: 40 cm

Border: 5, 10

De akelei is inheems in Europa, Noord-Amerika en de gematigde streken van Azië, zowel in de bergen als op akkergrond. Het is een plant uit de omvangrijke familie van de Ranonkels, en bevindt zich daarmee in het diverse gezelschap van bloemen als de anemoon, de clematis, de boterbloem en de helleborus. Doordat hij zo gemakkelijk gekruist kan worden en uitzaait, leent hij zich heel goed voor een verwilderde ontdektuin.

Een andere Nederlandse naam voor deze plant is ‘grootmoeders hoedje’. De Latijnse naam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord ‘aquila’, dat ‘arend’ betekent, vanwege de sporen die gelijkenis vertonen met de klauwen van een arend. Een andere mogelijkheid is, dat het is afgeleid van ‘aquilegus’, wat ‘water aantrekkend’ betekent, en op de vorm van de kroonbladen kan slaan.

De plant zelf ziet er niet heel spectaculair uit, maar de opvallende, geknikte bloemen met de vijf puntige kroonblaadjes en de drielobbige bladeren maken dat dubbel en dwars goed. Na de bloei wordt de onderkant van de plant lelijk, maar dat kun je eenvoudig oplossen door er bodembedekkers of andere lage begroeiing omheen te zetten. De akelei heeft varianten in veel verschillende en opvallende kleuren, zowel eenkleurig als met kleurschakeringen. Een combinatie van verschillende soorten akelei zorgt voor een bijzondere mix aan bloemen in prachtige kleuren.

Kijk echter wel uit met kleine kinderen en (huis)dieren, want de akelei is, zoals veel van haar familieleden, zwak-giftig.

Bijen en vlinders zullen je wel heel dankbaar zijn als je deze nectarrijke en mooie bloemen in je tuin zet. Het is een waar feestmaal voor ze! De punt van de kroonblaadjes wordt namelijk gevormd door een honingklier, en daar kan geen bij of hommel weerstand aan bieden.