Daglelie

Nederlandse naam: Daglelie ‘Pink Damask’

Latijnse naam: Hemerocallis

Familie: Hemerocallis, Hemerocallidaceae

Bloei: juni-september

Hoogte: 70-100 cm

Border: 3

De daglelie is een vaste plant met prachtige, grote lelie-achtige bloemen. Elke bloem bloeit maar één dag, daar heeft deze zomerbloeier zijn naam ook aan te danken. De vertaling van de Latijnse naam Hemerocallis is: schoonheid voor één dag. Gelukkig zitten er veel bloemknoppen aan de plant, zodat je er toch wekenlang van kunt genieten.

Er zijn daglelies in alle kleuren. Er zijn gele daglelies, zoals de Hemerocallis citrina die heerlijk geurt ( in B2). In onze tuin staan verder Hemerocallis ‘Frans Hals’ rood met een gele streep, en ‘Cologne Rocket’ een donkerrode soort met een geel hart. Het frisgroene, grasachtige blad en de fraai gevormde bloemen in de mooiste kleuren maken de daglelie tot een veelzijdige tuinplant. De bloemen zijn eetbaar, licht zoet en knapperig als een vers blaadje sla. De daglelie komt oorspronkelijk uit Azië. De vroege bloeiers tonen hun bloemen vanaf eind mei. Middelvroege bloeiers gaan in juli bloeien en de allerlaatste dagleliebloemen zijn tot in september te zien. De meeste pollen zullen wel een maand bloeien. Ook het smalle, grasachtige blad van de daglelie is decoratief. Zeker in de lente, als het met licht groene speren als een van de eerste boven de aarde komt.

Deze plantjes zijn opgekweekt uit stekjes die vanzelf aan de uitgebloeide stengels tevoorschijn komen, met worteltje en al. Voorzichtig afbreken en oppotten in zaai- en stekgrond.