Driebladige braakwortelspirea

Nederlandse naam: Driebladige braakwortelspirea

Latijnse naam:  Gillenia trifoliata  

Familie: Rozenfamilie, Rosaceae

Bloei:  juni-aug.

Hoogte: 80-100 cm

Border: 5, 7

Deze plant, met zijn onaantrekkelijke Nederlandse naam, is afkomstig uit Noord Amerika waar hij aan de rand van het bos groeit. In het Engels wordt deze plant ook wel ‘Indian Physic’ genoemd. De wortels van de Braakwortelspirea werden door de inheemse volkeren als geneesmiddel gebruikt. Je snapt wel waarvoor!

De Braakwortelspirea houdt van een schaduwrijke plek en is niet dol op de volle zon. Gillenia trifoliata is een sierlijke plant met in de vroege zomer kleine maar talrijke witte sterachtige bloemen met een roze kelk aan fijne rode stengels. Met zijn losse en bossige groeiwijze verfraait hij schaduwrijke plekken, en verdraagt zelfs boomwortels. Het drietallige (trifoliata), matgroene blad, verkleurt in het najaar prachtig naar oranje/rood en ook de zaden hebben sierwaarde.

De Gillenia heeft wat tijd nodig om een mooie volle pol te vormen maar na 4-5 jaar heb je een bijna struikachtige plant die het zeer goed blijft doen. De plant woekert niet, maar kan eventueel in het voorjaar worden teruggesnoeid tot op het houtige gedeelte.