Echte marjolein

Nederlandse naam: Echte marjolein

Latijnse naam: Origanum majorana

Familie: Lipbloemenfamilie, Lamiaceae

Bloei: juni-aug.

Hoogte: 50 cm

Border: 7, 8

Echte marjolein is een kruidig ruikende plant met een lange bloeitijd, wat vooral komt door de schutbladeren die lang hun kleur behouden. Het zijn echte zonaanbidders en op zandgrond zaaien ze zich in allerlei tinten uit. Soms verdringen deze inferieure zaailingen de moederplanten, dus houdt ze in de gaten en trek ze er tijdig uit! Vlinders en bijen weten deze planten haarfijn te vinden.

De Echte marjolein is afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. De plant is reeds sinds de oudheid bekend in Europa. Bij de oude Grieken werd marjolein samen met peterselie als middel tegen een kater gebruikt. Men vlocht er een krans mee en zette die op het hoofd tijdens de feestmaaltijd.

Marjolein heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken, maar dat zachter van smaak en zoeter is. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van worsten, omdat het vet makkelijker te verteren maakt, maar past ook uitstekend bij witte bonen, aardappelgerechten , varkensvlees, wild en gevogelte en in tomatensaus.