Echte tijm

Nederlandse naam: Echte tijm

Latijnse naam: Thymus vulgaris

Familie: Lipbloemenfamilie, Lamiaceae

Bloei: juni-juli

Hoogte: 30 cm

Border: 7

Tijm is een kruidachtige, of houtachtige plant met een zeer aromatische geur, die algemeen voorkomt in het Middellandse Zeegebied en in Azië. Een drietal soorten komt ook in België en Nederland voor. Tijm komt van het Griekse thymos dat kracht betekent. De Grieken gebruikten het om hun spijzen te verfijnen en als wierook in hun tempels. De Romeinen wisten dit plantje te waarderen in hun keuken maar ook in de huisapotheek. Tijm was het symbool van moed en dapperheid.

In de keuken is tijm een ideale combinatie met laurier en peterselie. Stoofpotjes, wildgerechten, pasta’s, vegetarische gerechten, spaghettisaus, tijm hoort erbij. Het kruid kan met mate meekoken. Ook bij marinades, gerechten met wijn en bij de inmaak van olijven, wordt tijm gebruikt. Door de ontsmettende en anti-bacteriële werking is tijm onmisbaar in de homeopathie. Het kruid helpt bij spijsverteringsproblemen, gebrek aan eetlust, slapeloosheid, depressie of migraine. Problemen met ademhalingswegen, griep, bronchitis en hardnekkige hoest, kunnen worden verlicht met siroop op basis van tijm. Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie gebruikt. Ook bij de bereiding van likeuren zoals Benedictine wordt tijm gebruikt.

Tijm kan ’s zomers gemakkelijk worden gedroogd, omdat de plant een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.

Wilde tijm komt bij ons voor op open en matig voedselarme bodems en in graslanden met een lage begroeiing. In de duinen bijvoorbeeld. Op sommige plaatsen is het opvallend hoe vaak de aanwezigheid van mierennesten en Tijm samenvalt.