Elfenbloem      

Nederlandse naam: Elfenbloem

Latijnse naam: Epimedium ‘Frohnleiten’

Familie: Berberisfamilie, Berberidaceae

Bloei: april-mei

Hoogte: 20-35 cm

Border: 3, 7

De Epimedium ‘Frohnleiten’, ook wel  Elfenbloem genoemd, is een semi-wintergroene, bodembedekkende vaste plant. Het getande blad is groen van kleur, vrij groot en drietallig. Nieuwe bladeren zijn bronskleurig wat een mooi contrast vormt. In de maanden april en mei bloeit hij zeer uitbundig met gele bloempjes (bloemtrossen) die sierlijk boven het blad uitsteken. De manier waarop de Elfenbloem bloeit lijkt wat op de bloei van een Orchidee.

De Elfenbloem is afkomstig uit een groot plantengeslacht met een enorm verspreidingsgebied wat van N. Afrika over Europa en Azië tot in Japan reikt. Nog steeds worden nieuwe botanische soorten in cultuur genomen maar de nieuwe kruisingsproducten zijn veel talrijker. Vooral tussen de Chinese soorten ontstaan werkelijk schitterende kruisingen.

Epimedium is wintergroen. Het blad verkleurt vaak naar prachtig purper. Vergeet niet het wintergroene blad reeds in februari af te knippen! De bloemstengels ontwikkelen zich al heel vroeg en zouden bij een latere afknipbeurt verloren gaan.

De standplaats dient een half beschaduwde tot schaduwrijke plek in de tuin te zijn op een humusrijke, vochthoudende bodem. Deze vaste plant kan op verschillende manieren worden gebruikt in de tuin. In groepen of als bodembedekker, als randbeplanting van een border of in rotstuinen.