Nederlandse naam: Bellenplant
Latijnse naam: Fuchsia
Familie: Theunisbloemfamilie, Onagraceae
Bloei: mei-oktober
Hoogte: 100 – 150 cm
Border: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 11, 14, 15, 16
Fuchsia of bellenplant is een geslacht met meer dan 100 soorten in de teunisbloemfamilie. In tegenstelling tot de meeste zomerbloeiers staat de Fuchsia liever niet in de felle zon, maar in de halfschaduw, waar we wat extra kleur vaak goed kunnen gebruiken. Met voldoende water en voeding bloeien ze daar maandenlang. Fuchsia’s zijn er in allerlei verschillende vormen en kleuren, van slanke verschijningen in kokerrokjes, tot dubbelbloemige schoonheden in wijd uitstaande baljurken. In onze tuin staan redelijk winterharde soorten zoals:
- Fuchsia David, donkerrode kelkblaadjes en paarse bloemblaadjes
- Fuchsia ‘Blue Sara’, semi-dubbele grote bloemen. Buis en kelk zijn wit met een violetblauwe kroon.
- Fuchsia ‘Madame Cornelissen’, vrij grote bloemen met rode kelkblaadjes en witte bloemblaadjes.
- Fuchsia magellanica ‘Riccartonii’ is de meest winterharde vorm. Vrij kleine, smalle bloemen met rode kelkblaadjes en violette bloemblaadjes.
- Fuchsia magellanica ‘Alba’, witbloeiend
- Fuchsia Mrs Popple’, rode kelk, met paarse bloemblaadjes.
Na de IJsheiligen (11-14 mei), als de kans op vorst voorbij is, worden ze kort afgeknipt en ieder jaar groeien ze weer op tot een struikje van ongeveer een meter hoog, dat uitbundig bloeit.
U kent misschien nog wel het liedje ‘Wie wil er een stekkie, een stekkie, een stekkie, van de fuchsia?’ uit de toenmalige populaire serie Ja Zuster- Nee Zuster? De fuchsia is namelijk heel makkelijk te stekken:
- Vul schone potjes met luchtige zaai- en stekgrond. Snij van een plant die niet in onze tuin staat jonge, niet-bloeiende scheuten af, stekken van ongeveer zeven cm lengte; laat ze niet uitdrogen.
- Verwijder met een scherp mes de blaadjes van de onderste stengelhelft. Snij de stengel onder de laagste knoop glad af (te lange stompjes rotten namelijk snel weg).
- Steek vijf of zes stekjes langs de rand van het potje. Geef water en zet ze onder een kweekkapje, zodat ze niet uitdrogen. Je kunt er ook een plastic zak over spannen, met stokjes als afstandhouder.
- Zet ze bij 16-18 °C op een lichte plek, maar uit de felle zon. Pot de stekjes apart op als er wortels door het potgat groeien.
- Top je stek als deze 3 à 4 bladparen heeft, zodat hij zich gaat vertakken. Doe dat later nog een paar keer. Enkelbloemige fuchsia’s bloeien al zo’n 8-10 weken nadat je stopt met toppen, dubbelbloemige na 10-12 weken.