Jonkerlelie

Nederlandse naam: Jonkerlelie

Latijnse naam:  Asphodeline lutea              

Familie: Leliefamilie, Liliaceae   

Bloei:  mei-juli

Hoogte: 100 cm

Border: 7

Asphodeline is een plantengeslacht uit de Leliefamilie en afkomstig uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied en Klein-Azië. De planten groeien er op zonnige plaatsen in stenige, doorlatende, droge maar voedselrijke grond. In de tuin zijn ze dankbaar voor een standplaats met soortgelijke condities.
De planten vormen dichte pollen van 25-30 cm lange, blauwgroene, gras- tot lookachtige bladeren. De krachtige, lange bloemstengels zijn eveneens tot bovenaan met bladeren begroeid.
De gele bloemen verschijnen, afhankelijk van de soort, van mei tot juli. Ze zijn vrij groot, stervormig en zitten in dichte trossen aan de uiteinden van de stengels. Meestal gaan enkele boven elkaar staande knoppen tegelijk open. Na de bloei ontstaan de mooie vruchtgroepen met bolvormige zaden. Deze kunnen worden gedroogd en staan mooi in de vaas.

Oudere planten kunt u in de lente opgraven en delen. De delen moeten direct weer worden geplant. Wilt u zaaien, doe dit dan in een kistje met zaaiaarde. Met aarde afdekken en in de koude bak zetten. Na het kiemen in potten van 8 cm verspenen en op een warme plaats in de tuin verder opkweken.