Gele Hondstand

Nederlandse naam: Gele Hondstand

Latijnse naam: Erythronium ‘Pagoda’

Familie: Leliefamilie, Liliaceae

Bloei: april-mei

Hoogte: 20-30 cm

Border: hoek 2 en 15

De Erythronium heeft zijn Nederlandse naam ‘hondstand’ te danken aan de smalle langwerpige bol, die op de hoektand van een hond lijkt, al heb je wel wat fantasie nodig om dat erin te kunnen zien.

De Hondstand ‘Pagoda’ bloeit prachtig geel in april-mei met elegante bloemen die een oosterse uitstraling hebben. Hij is uitstekend geschikt voor in een stinzenwei of als toevoeging in een vaste plantenborder die dan nog kaal toont. De Gele Hondstand combineert mooi met Fritillaria meleagris (Kievitsbloem).

Plant Erythronium ‘Pagoda’ relatief diep: de bovenkant van de bol moet 10 tot 15 cm onder de grond zitten. De Hondstand kan na een aantal jaar, net zoals vele vaste planten, gescheurd worden. Lift daarvoor de pol met bollen uit de grond met een riek en haal de nieuwe buitenste bollen van de “moederbol” af. Plant de losse bolletjes op een andere plek in de border uit om zo de Erythronium ‘Pagoda’ op meerdere plekken in de tuin terug te laten komen.

Erythronium ‘Pagoda’ komt elk jaar terug en verwildert gemakkelijk. Knip het loof voor het beste resultaat na de bloei niet direct weg, maar laat het nog een week of 6 staan. Ook als de Hondstand in het gras wordt toegepast is het belangrijk om het loof niet direct na de bloei weg te maaien.