Gewone bergamotplant

Nederlandse naam: Gewone bergamotplant

Latijnse naam: Monarda didyma, Monarda didyma ‘Gardenview Scarlet’

Familie: Lipbloemenfamilie, Lamiaceae

Bloei: juni-sept

Hoogte: 50 cm

Border: 4, 12

Monarda’s zijn onmisbaar in de border. Ze komen oorspronkelijk allemaal uit de VS en we vergeten nog wel eens dat al naar gelang de soort de beste standplaats wel eens kan verschillen. De klassieke border-Monarda’s zijn meest afkomstig uit kruisingen van de droogteresistente M. fistulosa en de meer vochtminnende M. didyma. In de praktijk betekent dat dat de paarse cultivars meer droogte kunnen verdragen dan de rode. De meeldauw waar Monarda’s nog wel eens last van hebben komt meestal door te weinig vocht. Als ze het goed doen, groeien Monarda’s heel snel en putten de grond daardoor snel uit. U zult zien dat de planten na een jaar of drie achteruitgaan. Neem ze op en plant de buitenste delen weer terug in verse grond. U zult merken dat meeldauw dan ook veel minder vat op ze heeft.

De bladeren van de Monarda kunnen worden gebruikt om een thee mee te zetten, die geurt naar de bekende Earl Grey thee. Deze thee bevordert de spijsvertering en werkt slaapverwekkend. Ook kunnen de blaadjes gebruikt worden om schotels mee te garneren.

De echte Earl Grey wordt gemaakt met de etherische oliën van de Bergamot (Citrus bergamia, ook wel Citrus aurantium subsp. bergamia), een kleine, ronde tot peervormige, zure citrusvrucht, die aan een boom groeit.