Gewone brunel

Nederlandse naam: Gewone brunel

Latijnse naam: Prunella vulgaris

Familie: Lipbloemenfamilie, Lamiaceae

Bloei: mei-aug.

Hoogte: 20 cm

Border: 7 en meer

De Gewone Brunel of Prunella vulgaris is een vaste plant van ongeveer 20 cm hoog. Dit is een fleurige plant met paarse bloemen die vanaf mei tot en met september bloeien. Op een zonnige plek of een plek in de halfschaduw doet deze plant het het beste! Deze plant is winterhard en kan goed tegen strenge vorst. Je kunt deze plant het beste na de bloei snoeien zodat de plant opnieuw begint met bloeien. In de winter sterft de plant af. Knip de plant in het voorjaar helemaal terug, dan loopt deze weer opnieuw uit. Insecten zijn dol op de nectarrijke bloemen. De plant heeft een voorkeur voor lichtvochtige grond die matig voedselrijk is. Hoewel ze lichte schaduw kan hebben, geniet ze het liefst van de volle zon.

Brunel is niet erg concurrentiekrachtig ten opzichte van andere soorten planten. Als uitgebloeide plant is het een prachtige verschijning om te zien. De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met Beemdkroon, Wilde Bertram, Zeepkruid, en Gewone margriet.

Gewone brunel is een goede drachtplant met nectar en stuifmeel en zeer waardevol voor veel soorten wilde bijen: Zandbijen, Groefbijen, Behangersbijen, Gewone maskerbij, Andoornbij, Blauwe metselbij en veel soorten hommels waaronder de Boomhommel.