Goudaardbei

Nederlandse naam: Goudaardbei

Latijnse naam: Waldsteinia ternata

Familie: Rozenfamilie, Rosaceae

Bloei: april-mei

Hoogte: 5-10 cm

Border: 8  en meer

Waldsteinia ternata, is vernoemd naar de Oostenrijkse botanicus Franz de Paula Adam von Waldstein (1759-1852). De Nederlandse naam Goudaardbei heeft hij te danken aan zijn goudgele bloemetjes en het blad dat wat op dat van een aardbei lijkt. De intensiteit van de bloei loopt meestal terug naar mate de planten ouder worden.  De Goudaardbei staat het liefst in de zon of halfschaduw. Waldsteinia ternata kan toegepast worden als bodembedekker voor kleine en grote vlakken. Het bladerdek is glanzend groen en blijft dat ook in de wintermaanden. Bij kouder weer krijgen de bladeren een bronsgroene kleur. In het voorjaar vormen zich frisgroene blaadjes.

De Nederlandse naam Goudaardbei is eigenlijk een beetje misleidend. Na de bloei met de gele bloemetjes wordt door Waldsteinia ternata geen vruchten gevormd. Uit de verte doet de bodembedekker wel iets denken aan een aardbeiplant maar daar houd het dan ook mee op.

Waldsteinia ternata heeft geen bijzondere zorg nodig. De plant is te vermeerderen door hem in het voorjaar op te nemen en te scheuren.