Groot sneeuwklokje

Nederlandse naam: Groot sneeuwklokje

Latijnse naam: Galanthus ‘elwesii’

Familie: Narcisfamilie, Amaryllidaceae

Bloei: jan-mrt

Hoogte: 15-20 cm

Border: 1

Een sneeuwklokje, nou ja een sneeuwklokje, denkt u misschien. Maar wist u dat de Nederlandse collectiehouder van de Galanthus, wel 500 verschillende klokjes in haar tuin heeft staan? Breedbladig, smalbladig, licht- of grijsgroen blad, klein groen randje aan het klokje, helemaal groen binnenklokje… De variatiemogelijkheden zijn eindeloos. er zijn zelfs zachtgele sneeuwklokjes. Sneeuwklokjes zijn al nooit echt goedkoop, maar voor de meer bijzondere bolletjes wordt door de verwoede verzamelaar – en die zijn er – gemakkelijk 30 euro en soms 80 euro per stuk neergeteld.

De sneeuwklokjes in onze tuin zijn vernoemd naar de Engelse botanicus en ornitholoog Henry John Elwes. Hij ontdekte deze Galanthus in 1874 bij Smyrna (Turkije). Sneeuwklokjes zijn waarschijnlijk verspreid geraakt vanuit kasteeltuinen, kloostertuinen en grote landgoederen. Vandaar dat ze tot de ‘stinzenplanten’ worden gerekend. Galanthus elwesii ziet er iets anders uit dan de bekende Galanthus nivalis. Het Grote sneeuwklokje heeft twee groene vlekjes op de binnenste kroonbladen die dicht bij elkaar zitten, zodat het één grote vlek lijkt. Het blad is breder en de bladkleur is ook meer blauwachtig grijs. De meeste sneeuwklokjes krijgen maar twee bladeren en bij de Galanthus elwesii zitten die vaak in elkaar gerold. Deze soort verwildert niet zo makkelijk als G. nivalis

Je kunt sneeuwklokjes beter niet onder groenblijvende bomen of heesters planten. In het groeiseizoen (herfst-voorjaar) moeten de plantjes voldoende licht en vocht krijgen. Verplanten kan het beste als de sneeuwklokjes nog ‘in het groen’ zijn, d.w.z nog in blad staan. Graaf na de bloei een pol uit, haal hem voorzichtig uit elkaar en plant de losse bolletjes op hun nieuwe plaats.