Grote pimpernel

Nederlandse naam: Grote pimpernel

Latijnse naam: Sanguisorba major

Familie: Rozenfamilie, Rosaceae

Bloei: juni-sept

Hoogte: 100-120 cm

Border: 8, 10 en meer

De Grote pimpernel is een inheemse, geurende, kruidenplant die in Nederland ook nog in het wild voorkomt. Deze hoge zomerbloeiende tuinplant vormt bolvormige tot langwerpige, donkerrode aren bovenop dunne, stevig vertakte bloemstengels. Sanguisorba officinalis trekt bijen, hommels en kevers aan en is een waardplant voor het Pimpernelblauwtje (een vlindersoort).

Grote pimpernel verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als border plant, want ze laat zich eenvoudig combineren. De plant verdraagt weliswaar een temperatuur tot -30 graden Celsius, geheel winterhard is deze niet. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Deze soort woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Het is mooi om deze zomerbloeier te combineren met vroegbloeiende en/of laatbloeiende planten om zo de totale bloeiperiode in uw tuin te vergroten. Denk aan combinaties met de volgende soorten: Koninginnekruid, Grote kattenstaart, Grote wederik, Moerasspirea, Beemdkroon, en Herfstanemoon. Ook met siergrassen combineert hij mooi.