Herfsttijloos

Nederlandse naam: Herfsttijloos

Latijnse naam: Colchicum autumnale

Familie: Herfsttijloos, Colchicaceae 

Bloei: eind september-oktober

Hoogte: 10 – 15 cm

Border: 8

De herfsttijloos, of Colchicum autumnale, komt uit de familie van de Herfsttijloos of Colchicaceae. Het is een bolgewas dat lijkt op een krokus. De bloem heeft echter 3 stijlen en 6 meeldraden en de krokus heeft 1 stijl en 3 meeldraden. Uit één Herfsttijloosbol kunnen wel 20 van de krokusachtige bloemen in roze, wit of lila te voorschijn komen. Het is een droogbloeier, d.w.z. dat de bol tijdens de bloei geen water opneemt en geen wortels of bladeren vormt. Het groen verschijnt pas in de lente. Je kan de bol zelfs zo in de vensterbank leggen en ook dan zullen de tere bloemen verschijnen. Als hij is uitgebloeid, zet je hem in de tuin en je hebt er de volgende jaren weer plezier van, ze zijn zeer geschikt voor verwildering.

In Nederland was de Herfsttijloos  aanvankelijk inheems in bossen en duinen,  maar hij is in het wild erg zeldzaam geworden en staat op de rode lijst van beschermde planten.

De Herfsttijloos houdt van een schaduwrijke plaats en doet het goed onder struiken en hogere beplanting. Hij houd van losse, humusrijke en doorlaatbare grond. Net als gewone krokussen kun je hem ook in het gazon laten verwilderen. Zorg er wel voor dat hij niet te nat staat, want dan kan de bol gaan rotten.

Alle delen van deze plant, maar vooral de pas verschenen stengels met bladeren en de zaden, zijn zeer giftig en mogen dan ook niet door mensen of dieren gegeten worden. Onder de zoogdieren is alleen de goudhamster resistent tegen dit gif!