Kattenkruid

Nederlandse naam: Kattenkruid

Latijnse naam: Nepeta nervosa, Nepeta subsessilis, Nepeta x Faassenii  ‘Six Hills Giant’

Familie: Lipbloemenfamilie, Lamiaceae

Bloei: juni-sept

Hoogte: 40-50 cm

Border: 2 en meer

Zoals de naam al doet vermoeden, katten zijn er gek op!  Het ruikt namelijk ongeveer hetzelfde als de feromonen van een kat. Feromonen zijn hormonen die ervoor zorgen dat katten (of mensen, trouwens) zich aangetrokken voelen tot een mogelijke partner. Kattenkruid ruikt dus eigenlijk als een soort ideale partner.

Het is een makkelijke plant, die houdt van een zonnige standplaats. Terugsnoeien in het voorjaar verdient de voorkeur, maar een lichte terugknipbeurt direct na de bloei zorgt ervoor dat de planten compact blijven en snel een tweede keer bloeien. Nepeta’s produceren veel nectar en daar komen natuurlijke allerlei bijen (veel solitaire bijen) en vlinders op af.

Deze vaste plant groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met vaste planten als Zonnekruid, Vlambloem, Salie, Sierui en Ooievaarsbek. Tevens combinaties met siergrassen of een buxushaagje passen goed. Kattenkruid is een waardplant voor de Bosparelmoervlinder, dat betekent dat deze vlinder afhankelijk is van deze plant voor zijn voortbestaan en/of nageslacht.