Kruipend loodkruid

Nederlandse naam: Kruipend loodkruid

Latijnse naam:  Ceratostygma plumbaginoides  

Familie: Strandkruidfamilie, Plumbaginacea 

Bloei:  aug-sept

Hoogte: 30 cm

Border: 2, 7

Kruipend loodkruid is afkomstig uit Noord-China. Deze plant groeit graag in voedzame, goede tuingrond. Een prima bodembedekkerdie ondergrondse uitlopers vormt. Het resultaat is een keurig gesloten gewas dat ook grote vakken vrij snel begroeit. Bloeit in augustus en september. Snoeien is niet nodig. De plant is niet erg winterhard, dus een goed winterdek is absoluut nodig. De plant blijft zonder bovengrondse delen over, dus er kan al eind november worden afgedekt. Dat dek kan tot maart blijven. Vermeerderen door delen of stekken in het voorjaar.

In september begint loodkruid te bloeien. Het blad begint dan met de verkleuring van groen naar rood. De stengels hebben al vanaf het uitlopen een rode gloed. Een mooiere combinatie is nauwelijks voorstelbaar. Het aardige van loodkruid is nu eenmaal dat de bloei zo laat komt. Op een moment dat de meeste vaste planten er zo’n beetje de brui aangeven, begint de bloei van loodkruid en dan ook nog eens in combinatie met een fraaie herfstkleur.

De bloemen zijn diepblauw met het frisse, intense blauw van gentiaan. De bloemen zitten in bundels bij elkaar. Het kelkblad is violetkleurig. Zodra de bloem gaat bloeien, groeit hij op een lang rozerood buisje uit het bundeltje. De bloei loopt door tot ver in oktober.