Lievevrouwebedstro 

Nederlandse naam: Lievevrouwenbedstro

Latijnse naam: Galium odoratum

Familie:  Sterbladigenfamilie, Rubiaceae

Bloei: april, mei

Hoogte: 10-20 cm

Border: 4

Galium odoratum, Lievevrouwebedstro, komt uit Europa, of Azië. Galium odoratum, is een winterharde vaste plant die een zode vormt door zijn wortelstok. De plant staat bij voorkeur in losse, humusrijke en vochtige grond. (Halfschaduw tot schaduw).

Bij de Germanen was het Lievevrouwebedstro waarschijnlijk een cultusplant gewijd aan Freya. Het plantje werd vermoedelijk als wiegenkruid gebruikt. Volgens de latere, christelijke, legende zou Lievevrouwebedstro het kruid zijn waarmee Maria’s bed was opgemaakt. Dat wordt ook beweerd van het echte walstro (Galium verum). In heel wat legenden is het Lievevrouwebedstro echter het wiegenstro van het kindje Jezus.

Galium odoratum wordt, naast het gebruik in meiwijn, ook toegepast in meerdere alcoholische dranken. De bloemen van het Lievevrouwebedstro zijn eetbaar, ze bevatten nectar en kunnen onder meer worden toegevoegd als eetbare versiering aan salades. De bloemen zijn ook mooi in boeketjes. De bladeren hebben een fijne geur die ietwat naar vers gemaaid hooi ruikt.

Lievevrouwebedstro heeft weinig extra zorg nodig. U kunt de plant vermeerderen door zaaien of scheuren in april/mei.