Moerasgladiool

Nederlandse naam: Moerasgladiool

Latijnse naam: Hesperantha coccinea ‘Major’ (voorheen Schizostylis coccinea ‘Major’)

Familie: Lissenfamilie, Iridaceae

Bloei: september – oktober

Hoogte: 40-50 cm

Border: 10

Hesperantha coccinea is een fantastische herfstbloeiend plant, met rozerode bloemen die verschijnen als de meeste andere planten aan het uitbloeien zijn. De Latijnse naam Hesperantha betekent ‘avondbloem’ en coccinea‘scharlakenrood’.  Hij lijkt op een slanke, wilde gladiool en houdt van vochtige grond, vandaar de Nederlandse naam “Moerasgladiool”. Overigens doet hij het ook prima op drogere bodem.

Hij is afkomstig uit Zuid-Afrika en wordt ook aangetroffen in Lesotho, Swaziland and Zimbabwe.  Vandaar ook dat de Moerasgladiool niet volkomen winterhard is en ’s winters goed moet worden afgedekt, verder heeft hij weinig verzorging nodig. Vermeerdering is mogelijk door de wortelkluit te delen, of door de zaden te laten kiemen op een warme plaats in natte grond. Wanneer de uitgebloeide bloemen steeds worden afgeknipt,  bloeit deze herfstbloeier door tot de eerste nachtvorst.

Bij ons staat hij tussen het paarse Stijf ijzerhard, waarmee hij bijzonder mooi combineert, maar hij is ook geschikt als oeverplant bij een vijver.