Monnikskap

Nederlandse naam: Azuren monnikskap

Latijnse naam: Aconitum carmichaelii

Familie: Ranonkelfamilie, Ranuculaceae

Bloei: sept-oktober

Hoogte: 1 m-1,25m

Border: 1, 2, 3, 4, 7

Aan het begin van de herfst zijn veel vaste planten al uitgebloeid, maar er zijn nog enkele schitterende late bloeiers. Heel opvallend zijn de bloemen van de Azuren monnikskap Aconitum carmichaelii, een extra late bloeier binnen dit geslacht. De prachtige, helder violetblauwe bloemen zitten in een compacte, aarvormige bloeiwijze en verschijnen, afhankelijk van het weer, pas eind september. Het bovenste bloemblad heeft de vorm van een helm of monnikskap, waaraan het geslacht zijn Nederlandstalige naam te danken heeft.

De monnikskap is bij uitstek geschikt voor een schaduwrijke tuin en kan goed gecombineerd worden met Geel duizendblad (Achillea), Aster, Herfstanemonen, lichtgele zonnebloemen (Helianthus ‘Lemon Queen’), IJzerkruid (Vernonia crinita), en herfstanemonen.

Alle delen van deze plant zijn giftig. Zelfs sap van de plant op de huid kan een heftige reactie teweegbrengen. In de Griekse mythologie ontvoerde Herakles de hond Cerberus uit de onderwereld. De hond schrok zo van het buitenlicht, dat gif spoot uit zijn met slangenkoppen bedekte huid. Op de plekken waar het gif terechtkwam schoot een plant uit de grond: de monnikskap.