Montbretia     

Nederlandse naam: Montbretia

Latijnse naam: Crocosmia ‘Lucifer’      

Familie: Lissenfamilie, Iridaceae      

Bloei: juni-sept

Hoogte: 100 cm

Border: 5, 3, 7

Crocosmia ofwel Montbretia is een knolgewas afkomstig uit Zuid-Afrika. In 1879 kruiste Victor Lemoine in Nancy twee soorten Crocosmia (C.aurea en C.pottsii) waardoor Crocosmia x crocosmiiflora ontstond. Deze hybride ligt aan de basis van de meeste soorten die we nu kennen. De naam Crocosmia is afgeleid van de Griekse woorden ‘krokos’ (= saffraan) en ‘osme’ (= geur): een plant met saffraangeur dus.

Het is een zonnige zomerbloeier die warmte kan geven aan een border. De feloranje, rode en gele bloemen bloeien lang aan fijne luchtige aren. Dat maakt deze zomerbol een mooie weefplant in zowel prairieachtige borders, weelderige grassentuinen als plukborders. Fijn: de bloembol is winterhard dus kun je hem na de bloeigewoon in de grond laten. Eenmaal uitgebloeid, verschijnen er decoratieve zaaddozen aan de stelen, die het ook mooi doen in een boeket. Crocosmia levert dus ook een mooi winterbeeld. Het zwaardvormige groene blad doet denken aan dat van familieleden als de blauwe lis, eveneens horend bij de lissenfamilie (Iridaceae). Een bekende variant van de Montbretia is de Crocosmia ‘Emily McKenzie’. De felle, oranje kleur springt er van juli tot september echt uit. In de border is hij dus in de nazomer zeker geschikt, maar hij is matig winterhard. Afdekken met een laag bladeren in de winter is daarom aan te raden.

Door broed te nemen van de moederknol (knollen die de plant ondergronds ontwikkelt), kan je de Montbretia heel gemakkelijk vermeerderen. Hiervoor kan je in het voor- of najaar de groepen knollen uit de tuingrond halen en voorzichtig uit elkaar halen en herplanten.