Nieskruid

Nederlandse naam: Corsicaans nieskruid en Stinkend nieskruid

Latijnse naam: Helleborus argutifolius, Helleborus foetidus

Familie: Ranonkelfamilie, Ranunculaceae

Bloei: dec-april

Hoogte: 50 60 cm

Border: 5, 8, 15

Helleborus argutifolius (b15) bloeit in de periode januari-april. De knikkende bloemen hebben een groene kleur. Het blad is groen van kleur en de bladrand is bezet met fijne scherpe tanden. De standplaats dient halfschaduw of schaduw te zijn. Helleborus argutifolius staat graag op een beschutte plaats. Het blad blijft in de winter groen. Helleborus argutifolius kan uitgroeien tot een forse plant en kan dan wel een steuntje gebruiken. Nieskruid heeft graag een handje kalk voor de bloei. Na de bloei moeten de stengels tot de grond toe worden afgeknipt.

Helleborus foetidus,  Stinkend nieskruid, heeft diep ingesneden bladeren die doen denken aan palmbladeren. De groenige bloemen zijn te zien vanaf december/januari tot de lente.
De Nederlandse naam, stinkend nieskruid, komt door de geur die de bloemen afgeven wanneer ze worden aangeraakt. En nieskruid omdat de gemalen wortels vroeger als niespoeder gebruikt

Alle delen van Helleborus foetidus zijn licht giftig. De zaden kunnen jeuk veroorzaken bij het oogsten. Alle Helleborussen zijn gevoelig voor een schimmel die zwarte plekken op het blad veroorzaakt en zelfs de dood van de plant tot gevolg kan hebben.. Zodra je deze zwarte vlekken ziet, moet je de getroffen plantdelen tot aan de grond afsnijden. Gooi deze plantdelen niet op de composthoop, en reinig de snoeischaar met alcohol.