Rode zonnehoed

Nederlandse naam: Rode Zonnehoed

Latijnse naam: Echinacea purpurea

Familie: Composietenfamilie, Asteraceae

Bloei: juli-sept

Hoogte: 70-120 cm

Border: 7

De Rode zonnehoed, Echinacea purpurea, is een zeer gewilde tuinplant. Van nature komt het soort voor in de prairie van Noord-Amerika maar inmiddels wordt het al meer dan 100 jaar in Europa gekweekt voor in de tuin.De grote bloemen zijn prachtig van vorm en trekken bovendien veel vlinders, bijen en hommels aan. De plant combineert goed met aarvormige bloemen, zoals van Prachtschaarde (Liatris) en Salvia. Ook IJzerhard (Verbena), Alsem (Artemisia), Koninginnenkruid (Eupatrorium) en siergrassen vormen een goede buur.

Echinacea purpurea heeft een zonnige plek nodig en wat ruimte om zich heen. Laat andere borderplanten er dus niet overheen hangen. Zorg voor vruchtbare en goed doorlatende grond. Knip rode zonnehoed in het voorjaar af en geef organische mest. Verjong de plant elke drie tot vier jaar door hem op te nemen, eventueel te scheuren en de jongere delen opnieuw te planten.

Je kan rode zonnehoed zaaien in de volle grond vanaf maart tot mei. Deze plant kiemt vele malen beter als de zaden een koudeperiode hebben doorgemaakt (stratificatie). Het is dus beter om eerder in het jaar te zaaien in de volle grond. Als je in bakjes zaait kan je deze gedurende 3 weken blootstellen aan koude temperaturen of al vroeg in een koude kas zetten. Na de kou gaan de zaden kiemen. Als je dit niet kan of wil toepassen dan kiemen de zaden wel maar een veel minder hoog percentage. Zaai de zonnehoed altijd in de volle zon, met minder neemt zij geen genoegen. Vruchtbare en goed doorlatende grond is het beste.

Echinacea stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Het immuunsysteem wordt hierdoor versterkt en verhoogd de weerstand bij griep en verkoudheid.