Rozemarijn

Nederlandse naam: Rozemarijn

Latijnse naam: Rosmarinus officinalis

Familie: Lipbloemenfamilie, Lamiaceae

Bloei: april-juni

Hoogte: 100 cm

Border: 7 west

Rozemarijn is eigenlijk geen plant maar een laagblijvende dwergstruik afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië, toch kan hij in Nederland goed overwinteren. Rosmarinus betekent letterlijk Dauw der Zee, wat vermoedelijk duidt op het feit dat deze altijd groene struik, met zijn aan de onderkant grijze naaldachtige bladeren, vooral langs de kust gevonden werd.

Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen, en het is een symbool voor vriendschap en trouw. Rozemarijn hing samen met niet-vergeten: men gaf takjes aan geliefden die op reis gingen en droeg kransen bij bruiloften. Op begrafenissen werden takjes rozemarijn op de graven gelegd om te symboliseren dat de overledene niet zou worden vergeten. Men vond al restanten van rozemarijn terug in de piramiden van de Egyptenaren, bij wie het kruid als heilig aangeschreven stond. Bij de Grieken en Romeinen stond het symbool voor liefde, vriendschap en trouw. Het plantje werd bij huwelijks- en geboorterituelen gebruikt. Anna van Kleef droeg een krans van rozemarijn toen ze met Hendrik XIII huwde. In de oudheid was rozemarijn, net als de meeste andere aromatische kruiden, verbonden aan de cultus van Aphrodite/Venus. De Oude Grieken associeerden de sterke geur met de liefde en gebruikten rozemarijn bij bruiloften. Ook geloofden de Grieken in de versterkende werking voor de hersenen en het verfrissen van het geheugen; tijdens examens deden zij een takje rozemarijn in het haar.

De plant heeft een aromatische geur en wordt veel gebruikt om badkamerproducten van een geur te voorzien. Gedroogde stengels, zonder blad, kunnen worden verbrand voor een aangename geur. Twijgen kunnen tussen linnengoed worden gelegd. De plant houdt insecten op afstand en kan met dat doel worden rondgestrooid als erbuiten wordt gegeten.

Aangezien de smaak sterk is, is rozemarijn vooral geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden, zoals wild en rood vlees.  Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend.