Rudbeckia

Nederlandse naam: Rudbeckia

Latijnse naam: Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’en Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’

Familie: Composietenfamilie, Asteraceae

Bloei: aug-sept

Hoogte: 80-100 cm

Border: 1, 4, 8, 9 en meer

Rudbeckia’s zijn onverwoestbare, weinig eisen stellende planten voor elke zonnige plaats in de tuin. Er zijn zo’n 30 soorten die allemaal uit Noord-Amerika komen. Sommigen daarvan zijn al honderden jaren in cultuur. Bijna allemaal zijn het goede snijbloemen, maar ook in de border zijn er weinig planten die zoveel kleur geven voor zo weinig moeite. Je kunt ze jaren vast laten staan.

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ wordt 80-100 cm hoog. Deze mooie zonnehoed bloeit in de periode augustus-september met gele bloemen en een bruinzwart hart. Hij staat graag op een zonnige plek in de border. Deze Rudbeckia is een gemakkelijke en rijkbloeiende tuinplant die geschikt is om in een grote groep aangeplant te worden. Een goede keuze voor een geelbloeiende (najaars)border. Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ heeft geen bijzondere zorg nodig. U kunt Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ vermeerderen door de plant in het voorjaar op te nemen, te scheuren en terug te planten.

De opvallende bloemen van Rudbeckia nitida zijn geel met een donker hart. Deze Rudbeckia-soort verdraagt een temperatuur tot -35 graden Celsius. Door haar bijzondere bloeiwijze is deze plant een echte aanwinst in uw siertuin of op uw balkon. De Rudbeckia staat graag op een zonnige plek en goed doorlatende, voedselrijke grond. Rudbeckia soorten zijn van oorsprong ‘weideplanten’ en daarom vooral geschikt voor wat zwaardere bodemtypen en zo nu en dan vochtige grond.