Nederlandse naam: Ruit
Latijnse naam: Thalictrum ‘Elin’ en Thalictrum rochebrunianum
Familie: Ranonkelfamilie, Ranunculaceae
Bloei: juli-aug
Hoogte: 150-250 cm
Border: 3, 8
Thalictrums herken je aan hun vaak ijle, doorzichtige bloempluimen. De bladeren zijn altijd mooi fijn verdeeld en soms blauwachtig aangelopen. Het zijn typische schaduwplanten die een humusrijke grond die niet te droog is altijd waarderen. Natuurlijk mogen ze wat zon hebben, maar dan zodanig dat ze niet de droge oostenwind vangen. De grovere, eerder blauwbladige types zoals T. flavum, rochebrunnianum en ook ‘Elin’kunnen de meeste zon verdragen.
Thalicrum ‘Elin’ is ontstaan uit een spontane kruising, ontstaan in Zweden. Deze bijzondere ruitsoort trekt direct de aandacht met haar kleine lila bloemen, die een apart contrast vormen met de felgele meeldraden. De bloemen zijn georganiseerd in delicate pluimen, waardoor ze een dromerig en ijle uitstraling hebben. Maar niet enkel de bloemen zijn een lust voor het oog. Het bladwerk van Thalictrum ‘Elin’ is minstens even opvallend. De grote waaiervormige, blauwgroene bladeren vormen een fantastische achtergrond voor de verfijnde bloemen en geven de plant een volle, gezonde uitstraling. De stevige stengels waarop deze bladeren rusten, zijn bestand tegen behoorlijk wat wind, waardoor de plant een robuuste keuze is voor tuinen in winderige omgevingen.
Thalictrum rochebrunianum is één van de mooiste soorten ruit. Hij is te vergelijken met Thalictrum delavayi. Het is een grote botanische soort met aantrekkelijke fijne en gekartelde bladeren. Op stevige rechte, rood getinte stengels bloeien de luchtige trossen van kleine, paars-roze bloemen met opvallende roomgele meeldraden.
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.
De plant komt vrij laat in de lente uit, daarom is het raadzaam om in het najaar iets over te laten van de plant om hem zo te herkennen in de lente. Je kunt de plant vermeerderen door te scheuren of te zaaien. Maar hij heeft wel enkele jaren nodig om zich volledig te ontwikkelen tot een volwaardig exemplaar.
Zeer resistent tegen ziekten.