Salvia

Nederlandse naam: Salie

Latijnse naam: Salvia microphylla

Familie: Lipbloemenfamilie,  Lamiaceae   

Bloei: mei-oktober

Hoogte: 50-60 cm

Border: 2

Salvia’s zijn behoorlijk spectaculair, je hebt ze in allerlei kleuren. In onze tuin staan Salvia microphylla ‘Blind Faith’ (zachtroze), ‘Hot Lips’ (wit met een rood randje dat op gestifte lippen lijkt) en ‘Nachtvlinder’ (donkerpaars). De bloemen van de salvia zijn geweldige decoratief op brood en in salades; ze hebben een lichte saliesmaak. De bladeren zijn ook eetbaar en net zo te gebruiken als die van de bekende keukensalie (Salvia officinalis) met zijn grijze, harige blad. Van de bloemen en bladen kan je ook thee trekken, die een gunstige ontsmettende werking zou hebben bij ontstoken tandvlees, of keelpijn.

Siersalies houden van relatief droge grond, die zeker voedselarm mag zijn en een zonnige standplaats. In het voorjaar na de IJsheiligen (11-14 mei) kunnen ze flink worden teruggesnoeid. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert, bloeien ze van mei tot in oktober.

De salvia kan heel makkelijk gestekt worden, door een vers takje (met nog groene steel) onder een knop schuin af te snijden, te dopen in stekpoeder en op te potten. Je kunt ze ook heel makkelijk zaaien. De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken en als je ze in februari of maart zaait, zullen ze ook in mei of juni al gaan bloeien.