Schildersverdriet

Nederlandse naam: Schildersverdriet

Latijnse naam:  Saxifraga x Geum  

Familie: Steenbreekfamilie, Saxifragaceae    

Bloei:  juni-juli

Hoogte: 30 cm

Border: 1, 5

Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin, of als ‘voegenvuller’ in de stapelmuur of tussen stenen (ook bestrating). Schildersverdriet staat graag op een zonnige plek al neemt ze ook genoegen met een lichte schaduwplaats. Ze heeft wel veel vocht nodig.

Je kan haar het best uitplanten in grotere groepen. Dan is de plant bodembedekkend. Ze vormen dichte zoden en als de pollen in het midden lelijk worden moeten ze gescheurd en verplant worden, het lelijk geworden deel mag dan worden weggegooid. Het is raadzaam om de planten om de 2-3 jaar te verdelen. Saxifraga laat zich goed combineren met andere planten.

In het Nederlands wordt de plant Schildersverdriet, of Steenbreek genoemd. Waar komen die namen vandaan? In vroeger tijden kregen Jonge schilders in de leer bij een meester, vaak de opdracht bepaalde bloemen te schilderen als oefening en de kleine bloemetjes van de Saxifraga zijn zeer moeilijk te schilderen. De botanische naam Saxifraga is afgeleid van de Latijnse woorden ‘saxum‘ = ‘steen’ en ‘frangere‘ = ‘breken’. De Nederlandse naam Steenbreek is daar een letterlijke vertaling van. Het is overigens niet waar dat de plant ‘stenen breekt’.