Sierui

Nederlandse naam: Sierui

Latijnse naam: Allium Schubertii

Familie: Lookfamilie, Alliaceae

Bloei: juni-juli

Hoogte: 40 cm

Border: 1,…

De Allium is een plantengeslacht in de lookfamilie (Alliaceae) met wereldwijd bijna 700 soorten. Het zijn meerjarige bolgewassen, variërend in hoogte van 10 cm tot ruim 200 cm. De Alliumbollen komen hoofdzakelijk voor in gematigde streken van het noordelijk halfrond, met uitzonderingen in Chili, Brazilië en tropisch Afrika. Tot dit geslacht behoren ook  belangrijke culinaire kruiden als ui, knoflook, prei en bieslook. De sterke uiengeur is karakteristiek voor het hele geslacht, maar niet alle soorten zijn even smakelijk. Wilt u de Allium als snijbloem gebruiken, zet hem dan in heel koud water, daardoor zal de uiengeur verdwijnen.

De Allium schubertii is afkomstig uit Zuid-Turkije en Israël. Deze sierui heeft een grillige bloemvorm: de vrouwelijke bloemstelen zijn circa 5 cm lang, terwijl de mannelijke bloemstelen met 20 cm uitsteken. Daardoor doet de bloem denken aan een afgaande vuurpijl met sterretjes.

De Allium schubertii is anders dan alle andere sieruien. Nadeel is wel dat de bol na een aantal jaar te oud wordt en afsterft. Hij vermeerdert zich niet vegetatief (via kleine bolletjes), maar alleen uit zaad. Om Allium schubertii ieder jaar te laten terugkomen, moet je de sierui laten uitzaaien (zaailingen dus niet wegwieden!), of opnieuw planten. Allium schubertii is ideaal tussen lage vaste planten of tussen een bodembedekker.

De Allium plant je vanaf oktober t/m december. Alliumbollen hebben vorst nodig om in het voorjaar te gaan bloeien, vroeg planten heeft hierom niet veel zin, pas als de vorst over de bollen is gegaan, gaan ze zich klaar maken om in het voorjaar te gaan bloeien. Bijen en vlinders zijn dol op deze bloem!