Stijf ijzerhard

Nederlandse naam: Stijf IJzerhard

Latijnse naam: Verbena bonariensis

Familie: IJzerhardfamilie, Verbenaceae

Bloei: juli-september

Hoogte: 100-140 cm

Border: 2, 5 en meer

Stijf ijzerhard is eigenlijk geen vaste plant maar een tweejarige. Omdat de plant zich meestal zelf uitzaait, kunt u er toch vele jaren plezier van hebben. Het is een plant die zich gemakkelijk laat ‘doorweven’ (tussen de andere planten verspreiden) door het losse karakter. Verbena bonariensis staat het liefst in de volle zon. Goede tuingrond is gewenst.

Stijf ijzerhard komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is een zeer decoratieve borderplant met violetblauwe bloemschermen. Deze verschijnen aan stevige, lange, grijze stengels; de lancetvormige bladeren zijn behaard en zitten onderaan de plant. Het is een aantrekkelijke tuinplant voor insecten en vlinders. Combineer deze tuinplant bijvoorbeeld met Zonnehoed (Echinecea), Crocosmia, Herfstanemoon en siergrassen. Het is tevens een geschikte snijbloem.

 Stijf ijzerhard is licht vorstgevoelig bij strenge of zeer strenge vorst. Knip de stengels van deze plant daarom voor de winter nooit af, of niet korter dan 50 centimeter. Om Verbena bonariensis in de winter tegen vorst te beschermen kan het beste een flinke laag afgevallen blad rond de voet worden aangebracht. Na de winter kunt u het afgevallen blad verwijderen en de stengels kort terugsnoeien.