Venkel

Nederlandse naam: Venkel

Latijnse naam: Foeniculum Vulgare 

Familie: Schermbloemfamilie, Apiaceae

Bloei: juli-aug

Hoogte: 75-120

Border: 2

Foeniculum vulgare, Venkel, is een makkelijke aromatische kruidenplant met fijn blad. Hij bloeit met grote gele schermen van mei – augustus. De hele plant geurt heerlijk en wordt veelal gebruikt voor thee of in gerechten. Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied en werd via middeleeuwse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt knolvenkel veel verbouwd en is de knol een belangrijk ingrediënt van onder meer salades.

De zaden staan al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig. Ze worden op verschillende manieren toegediend. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden. Bij hoge doseringen kunnen hallucinaties optreden en bij regelmatig gebruik leverschade. Helemaal onschuldig is de plant dus niet! Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter ter kerke gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst.

Het fijne, bijna lijnvormige, diep ingesneden blad, tot viermaal toe ingesneden, zorgt voor een ijl, luchtig effect en ruikt heerlijk. Zorg er echter wel voor dat de plant altijd goed gedraineerd staat en in de volle zon. Langlevend is de plant niet, maar zaailingen zorgen ervoor dat u de plant nooit meer kwijtraakt.