Vlambloem

Nederlandse naam: Vlambloem

Latijnse naam:  Phlox panniculata 

Familie: Polemoniaceae

Bloei:  juli-sept.

Hoogte: 80-100 cm

Border: 3 (paars), 5 (roze), 6 (wit)

De Vlambloem, Phlox paniculata, is afkomstig uit het oosten en midden van de VS. Het is een van de overbekende geurende tuinplanten met meestal heldere kleuren. De meeste soorten hebben een contrasterend oog. De oorspronkelijke Phlox was vlammend purperrood vandaar de Nederlandse benaming. Het tweede deel van de Latijnse naam, paniculata, betekent pluimvormig. Er zijn meer planten die dit achtervoegsel dragen. Tegenwoordig bestaan er zoveel soorten Ploxen dat het onmogelijk is om ze allemaal op te sommen.

Vlambloemen verlangen een goed doorlatende grond, vochtig en vruchtbaar, geef ze daarom jaarlijks mest, zo verkrijg je ook vollere bloemen. Ook als je de zwakkere stengels wegknipt in het voorjaar kan je grotere bloemen verwachten. Op kalkrijke kleigrond doen ze het minder goed, daarom is het beter om dan tuinturf, compost of zand door de grond te mengen. In het najaar of het voorjaar de stengels tot de grond afknippen.

Een veel voorkomende ziekte zijn de aaltjes, de enige remedie is dan de planten rooien en zeker niet op de composthoop smijten maar verbranden, of in de vuilbak gooien. Je moet tenminste 2 seizoenen wachten om weer op dezelfde plek Phloxen te kunnen planten.