Vroege Sterhyacint

Nederlandse naam: Vroege sterhyacint

Latijnse naam: Scilla bifolia

Familie: Aspergefamilie, Asparageacea

Bloei: apr -mei

Hoogte: 30-40 cm

Border: 2

Scilla’s (Nederlandse naam: sterhyacint) zijn uitstekende verwilderaars. Ze kunnen toegepast worden in een stinzenwei, of gecombineerd worden met vaste planten in de border.
De verschillende tinten blauw maken vrolijk in het voorjaar!

Scilla’s groeien al eeuwen in onze tuinen en doen alsof ze er thuishoren. Ze komen echter uit Zuid-Europa. De meeste soorten worden gevonden in Noord-Afrika, maar ook in Spanje en de Kaukasus waar ze groeit op hoger gelegen gebieden, enkelen op zeeniveau. Er zijn ook enkele soorten die voorkomen in tropisch Afrika, India en Zuid-Afrika. Het is een groot gewas van 90 erkende soorten en aantrekkelijk voor honingbijen.

In het Latijn betekent Skilla ‘gelijkende, verwante plant’, in het Grieks is Scilla ‘krenken, benadelen’, maar ook gevaarlijk, giftig. De naam Sterhyacint is een verwijzing naar de stervormige bloem. Scilla is ook een plaats in Calabrië, Italië. Scilla komt ook voor in de Griekse mythologie. Scylla werd geboren als een beeldschone nimf. De zeegod Glaucus werd verliefd op haar en vroeg de tovenares Circe om raad. Circe werd zelf verliefd op Glaucus en veranderde haar rivale Scylla in een afzichtelijk monster. Haar romp en hoofd bleven vrouwelijk, maar uit haar zij groeiden zes afzichtelijke hondenkoppen met drie rijen messcherpe tanden, ze kreeg twaalf hondenpoten en haar lichaam eindigde in de staart van een vis.

Voordat de bloei begint, hebben zich aan de donkerbruine bol 3 lancetvormige bladeren gevormd, geplaatst aan één zijde van de bloemsteel. Ze heeft 3 tot 5 ster- of belvormige bloemen. Uit iedere bol groeien 3 tot 4 stengels met ieder 2 bloemen met ieder 6 bloemblaadjes. Ze heeft een mooie blauwe kleur met in het midden een donkere nerf, maar komt ook voor in wit, licht blauw en zachtroze. De bloemstelen zijn gebogen, waardoor de bloemen hangen als klokjes. De meeldraden zijn wit, aan de top overgaand in blauw. Ook de helmknoppen zijn blauw.

Tegenwoordig is het soort Chionodoxa (Sneeuwroem) onderdeel van het soort Scilla.