Westerse karmozijnbes

Nederlandse naam: Westerse karmozijnbes

Latijnse naam: Phytolacca Americana

Familie: Karmozijnbesfamilie, Phytolaccaceae

Bloei: juni-sept

Hoogte: 200 cm

Border: 15

Phytolacca Americana heeft de Nederlandse naam Westerse karmozijnbes (Verhuisplant was misschien beter geweest, in de loop van de jaren verhuist de Phytolacca americana nog al eens van plek. De karmozijnbes bloeit wit vanaf juni tot in september. De grote bloemaren zitten aan vlezige stengels.

Phytolacca is een geslacht van vaste planten afkomstig uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oost-Azië. Sommige leden van het geslacht staan ​​bekend als pokeweeds of soortgelijke namen zoals pokebush, pokeberry, pokeroot of poke sallet. Andere namen voor soorten Phytolacca zijn onder andere inkberry en ombú.

De karmozijnbes heeft zeer dikke penwortels met enorme reserves die aan bieten doen denken. Als je ze uittrekt en je hebt maar een stukje van de wortel mee, dan zullen het volgende jaar meerdere stengels uit de resterende wortel opschieten. Wil je de planten definitief verwijderen uit de tuin, dan kun je ze het best met de spade volledig uitgraven zodat er geen stuk wortel achter blijft. Bij de eerste vorst zullen de planten bovengronds volledig afsterven en in het voorjaar lopen ze net als alle andere vaste planten netjes uit.
De uitgebloeide bloemetjes veranderen in decoratieve braamkleurige bessen, die er tot aan de vorst meestal aan blijven zitten. De wortels en de zaden zijn zeer giftig voor mens en vee. Maar de vruchten van de karmozijnbes worden zeer graag door vogels gegeten. De giftige zaden ervan worden niet verteerd in de maag en zodoende worden ze in de ruime omgeving van de moederplant via de vogelontlasting in vele Nederlandse en Belgische tuinen uitgezaaid waar het vaste gasten worden. Ze verspreiden zich zoals de Amerikaanse vogelkers en de vlierstruik. De Karmozijnbes wordt ook gebruikt om rode verf te maken voor wol of textiel, vandaar de naam.