Wilde bertram

Nederlandse naam: Wilde bertram

Latijnse naam: Achillea ptarmica ‘The Pearl’

Familie: Compositenfamilie, Asteraceae

Bloei: juni-aug

Hoogte: 50-90 cm

Border: 4, 7, 15

Wilde bertram is een vaste plant, die van nature voorkomt in Eurazië. In siertuinen worden cultivars gebruikt als Achillea ptarmica ‘The Pearl’ met gevulde bloemen.

Wilde bertram houdt verband met het vroegere gebruik van de scherp smakende wortelstok, die tegen kiespijn werd gekauwd. Hierbij diende de Wilde bertram als vervanging van de Romeinse bertram (Anacyclus pyrethrum), afkomstig uit het Atlasgebied en waarschijnlijk al sinds de oudheid in gebruik. De naam bertram komt oorspronkelijk uit het Grieks pyrethron (vuurwortel), maar is in Germaanse talen verbasterd tot de persoonsnaam Bertram. Achillea is genoemd naar Achilles, de krijgsheld van Troje. Achilles redde zijn gewonde soldaten door de wonden met deze plant te behandelen. Ptarmica komt van het Griekse ptarmike (Nieskruid). Van deze plant kan poeder gemaakt worden, dat de neus sterk kan irriteren.

Wilde bertram combineert goed met Grote pimpernel, Grote kattenstaart, Knoopkruid,  en Koninginnekruid. De plant wordt graag bezocht door wilde bijen en (zweefvliegen) vanwege de nectar en het stuifmeel. Het is wel een plant die kan gaan woekeren dus zorg dat hij de ruimte heeft, maar zorg ook voor steun, de wat slappe stengels vallen makkelijk om.