Wolfsmelk

Nederlandse naam: Wolfsmelk: Amandelwolfsmelk, Cypreswolfsmelk, Kruisbladige wolfsmelk, Kleurige wolfsmelk

Latijnse naam: Euphorbia cyparissias, Euphorbia lathyris, Euphorbia amygdaloides, Euphorbia polychroma

Familie: Wolfsmelkfamilie, Euphorbiaceae

Bloei: maart- juni

Hoogte: 20-80 cm

Border: 4, 7, 8,

Euphorbia, ofwel Wolfsmelk, is een groot plantengeslacht met ruim 2300 soorten, uiteenlopend van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) en de cowboycactus (Euphorbia ingens) tot grote struiken zoals de Euphorbia mellifera. Er zijn trouwens ook wolfsmelk soorten die je als kamerplant kunt kweken, bijvoorbeeld de Euphorbia tirucalli.

Wolfsmelk heeft zijn Nederlandse naam te danken aan het witte vocht dat de plant afscheidt als hij beschadigd wordt. Dit kan de huid erg irriteren en je moet zeker oppassen om het niet in je ogen te krijgen!

Euphorbia cyparissias, Cipreswolfsmelk, bloeit zeer vroeg helder geel met kleine bloemetjes. Euphorbia lathyris , Kruisbladige wolfsmelk, heeft zijn naam te danken aan de bladeren die mooi recht tegenover elkaar staan, Euphorbia amygdaloides, Amandelwolfsmelk, heeft zijn naam te danken aan de vorm van het blad. Het is een wolfsmelk met vetplant-achtige donkergroene bladeren en een compacte stevige groeiwijze. Euphorbia polychroma, Kleurige wolfsmelk bloeit heldergeel.

Zet wolfsmelk in vochtige, maar goed afwaterende grond in de volle zon of halfschaduw. De meeste andere planten steken goed af tegen het groen en de geelgroene bloem van Euphorbia, dus hij is goed te combineren, ook met andere groene planten zoals Vrouwenmantel, bamboe of varens. Mulch jaarlijks rondom de plant met een laag bladaarde of compost.